Behandling av erektil dysfunktion

Matilda Lundblad, Specialistläkare i allmänmedicin

Har du svårt att få stånd?

Våra läkare hjälper dig inom 30 minuter.

Hitta på sidan

Många sätt att få effektiv hjälp vid erektil dysfunktion

Det finns flera olika typer av behandling av erektil dysfunktion. Vilken behandling som fungerar bäst beror på den underliggande orsaken till problemen. Här kan du läsa mer om olika typer av effektiv behandling. Den behandling du får vid erektil dysfunktion beror på vad som har orsakat problemen. Om du till exempel har erektil dysfunktion på grund av en sjukdom kan den behöva behandlas. Det är också olika typer av behandling om besvären har psykiska eller fysiska orsaker.

Friluftsman

Psykoterapi kan hjälpa mot erektil dysfunktion

När problemen framför allt har psykiska orsaker rekommenderas ofta psykoterapi. Det kan också vara ett bra komplement till andra former av behandling. Det är lätt att glömma bort att hjärnan har en central roll för förmågan att få erektion. Att jobba med mentala strategier, till exempel sexuellt självförtroende och tillit till sin förmåga, kan vara mycket värdefullt även då erektionsproblemen har fysiska orsaker.

Läkemedel mot erektil dysfunktion

När det gäller läkemedel mot erektil dysfunktion är det mycket vanligt med behandling som tas som tabletter. Det finns också läkemedel som ges direkt i penis, i form av injektioner eller så kallade uretralstift (ett slags stift som förs in i urinröret med en applikator). Andra typer av behandling vid erektil dysfunktion är pumpar och kirurgiska implantat. De används främst om annan behandling inte har fungerat. Du kan läsa mer om hur olika läkemedel fungerar i vår artikel om läkemedel mot erektil dysfunktion.

Tillskott av testosteron

Erektionsproblem som beror på för låga nivåer av testosteron behandlas med tillskott av testosteron. Testosteronet i kroppen börjar sjunka redan i 40-årsåldern. Låga nivåer av testosteron kan ge dubbla problem, både minskad sexlust och svårigheter att få erektion. Andra symtom på testosteronbrist är nedsatt energi och nedstämdhet. Det finns injektioner med testosteron som tas med några månaders mellanrum, så kallade depåinjektioner. Det finns också tillskott i form av en gel som tas en gång om dagen, så kallad transdermal gel. Gelen smörjs in i huden, till exempel på armarna, buken, låren eller skuldrorna.

Vakuumpumpar och penisringar

Blodflödet till penis kan ökas med en vakuumpump. Det fungerar genom att penis förs in i en cylinder som är kopplad till en pump. När luften pumpas ut ur cylindern ökar blodflödet, och penis blir gradvis hårdare tills du har ett stånd. Efter pumpningen sätts en ring runt roten på penis för att hindra blodet från att rinna tillbaka för snabbt.

Kirurgisk behandling

Om ingen annan behandling fungerar eller är lämplig kan det bli aktuellt med kirurgisk behandling. Det handlar främst om implantation av en penisprotes. Behandlingen är numera ovanlig eftersom det finns effektiva läkemedel som hjälper de flesta.

Har du svårt att få stånd?

Våra läkare hjälper dig inom 30 minuter.