Läkemedel mot erektil dysfunktion

Matilda Lundblad, Specialistläkare i allmänmedicin

Har du svårt att få stånd?

Våra läkare hjälper dig inom 30 minuter.

Hitta på sidan

Så fungerar läkemedel mot erektil dysfunktion

Läkemedel mot erektionsproblem gör att det går lättare att få stånd. De verkar genom att öka blodflödet till penis. De påverkar inte den underliggande orsaken till besvären, eller sexlusten. Däremot kan en effektiv behandling öka sexlusten indirekt. Att få stånd är en process i flera steg, från hjärnan, via nervsystemet och slutligen till penis:

  1. Hjärnan: Du får intryck som gör dig upphetsad. Det kan vara något du ser, känner, doftar eller börjar tänka på.
  2. Nervsystemet: hjärnan skickar nervimpulser till blodkärlen i penis.
  3. Penis: Blodflödet ökar kraftigt, vilket ger en erektion. Läkemedel mot erektil dysfunktion påverkar det tredje steget, att blodflödet i penis ökar. Flödet måste kunna öka ungefär 25 gånger för att ge en erektion som är tillräckligt hård för att genomföra ett samlag. Det ställer stora krav på att ha friska kärl. Med ökande ålder får de flesta stelare kärl, vilket ökar risken för erektil dysfunktion.
Friluftsman

Injektioner och stift i penis

De första läkemedlen mot erektil dysfunktion var injektioner direkt i svällkropparna i penis. Det var revolutionerande på den tiden att kunna erbjuda en behandling för erektil dysfunktion. Det går till så att en läkare hjälper till att prova ut en lagom dos. Efter att dosen är inställd tar man sen injektionen själv hemma inför samlag. Ett alternativ till injektioner är att sätta in ett stift i penis. På senare år har det kommit ytterligare injektioner som kombinerar flera substanser. I dag används injektioner och stift framför allt för patienter som inte får tillräcklig effekt av tabletter.

Tabletter som ökar blodflödet

I slutet av 1990-talet kom den första tabletten mot erektil dysfunktion. Faktum är att den upptäcktes av en slump. Egentligen var det tänkt att bli ett hjärtläkemedel. Under de kliniska studierna rapporterade flera av männen som en biverkan att de för första gången på länge kunnat få erektion. Tabletter mot erektil dysfunktion verkar genom att underlätta för blodkärlen i penis att vidga sig. Det gör att blodet lättare kan flöda in när du blir sexuellt stimulerad. Effekten kommer inte spontant, utan det krävs en impuls från hjärnan för att erektionen ska komma.
De är i dag förstahandsvalet för behandling av erektil dysfunktion. Ungefär 80 procent av de som har erektil dysfunktion får bra effekt av tablettbehandling. Det finns flera olika sorters substanser, men de fungerar alla på likartat sätt.

Tabletter kan påverka sexlusten indirekt

Läkemedel mot erektil dysfunktion påverkar egentligen inte sexlusten, men eftersom lust är mångfacetterat kan lusten påverkas indirekt. Att ha erektionsproblem kan skapa en negativ spiral och en känsla av misslyckande. Det är inte ett bra upplägg för att känna lust och upphetsning. En behandling som fungerar kan vända det hela och i stället skapa positiva spiraler. Att ta en tablett med det klara syftet att få stånd sätter rimligen i gång tankar om sex vilket i sin tur triggar lusten. Det finns ingen medicinsk orsak bakom det. Tabletten ser bara till att det tredje steget fungerar, att kroppen faktiskt kan svara på signalen och göra penis hård och blodfylld.

Källor: Blodflödet öka cirka 25 gånger: Erektil dysfunktion (internetmedicin.se)

Har du svårt att få stånd?

Våra läkare hjälper dig inom 30 minuter.