Vanliga frågor

search icon

Om erektil dysfunktion

Det finns många saker som kan leda till erektil dysfunktion, och att hitta en orsak är viktigt för att kunna ge rätt behandling. Att få erektion kan se så enkelt ut och kännas så självklart, men i själva verket är det rätt komplicerat. För att det ska fungera krävs ett samspel mellan hjärnan, hormonerna, känslorna, nerverna, musklerna och blodkärlen. Erektil dysfunktion kan därför ha fysiska orsaker såväl som psykiska, eller en kombination av båda. Läs mer i vår artikel om orsaker till erektil dysfunktion.

Det finns flera olika typer av behandling av erektil dysfunktion, allt från psykoterapi till läkemedelsbehandling. Läs mer i vår artikel om behandling vid erektion.

Om man tittar på de som har måttliga till svåra problem så är det ungefär 5 procent av alla 40-åringar, 10 procent av alla 50-åringar och 20 procent av dem som är över 65 år. Sedan finns särskilda patientgrupper där problem med erektion är ännu vanligare. Ett exempel är män med diabetes, där någonstans mellan 30 och 50 procent har erektionsproblem. Allra störst är problemen hos män med typ 2-diabetes.

Det beror på att förmågan att få erektion är beroende av friska blodkärl med bra blodflöde, och ett väl fungerande nervsystem. Att ofta ha för högt blodsocker skadar nerver och blodkärl, vilket kan göra det svårare att få erektion. Mer än hälften av män med typ 2-diabetes har erektionsproblem.

Det är begrepp som beskriver samma sak, att det är svårt att få stånd eller behålla ståndet tillräckligt länge för att genomföra ett samlag.

Ja, förstorad prostata kan göra det svårare att få erektion. Forskning visar att ju större prostatan är, desto större är risken för problem med erektionen. Det är inte helt klarlagt vad det beror på. Erektil dysfunktion är ett komplext problem som har många orsaker.

Om läkemedel mot erektil dysfunktion

Nej, de är inte beroendeframkallande. Du använder dem när du behöver, och kan sluta när som helst.

Nej, all effektiv behandling mot erektil dysfunktion är recpetbelagd.

Det är viktigt att bli undersökt av läkare först, för att få en bedömning om läkemedlen är lämpliga. För en del kan det vara skadligt att ta läkemedel mot erektil dysfunktion, till exempel personer som haft en stroke eller hjärtinfarkt. Använd aldrig läkemedel som skrivits ut till någon annan. En ovanlig biverkan av läkemedel mot erektionsproblem är priapism, en ihållande erektion som varar över fyra timmar. Det kan till exempel vara att erektionen är kvar efter sex, och det är ofta smärtsamt. Om du drabbas ska du söka vård akut.

Om du har ett svenskt recept och begär att få läkemedlet hemskickat via ett godkänt apotek går det bra. Om du däremot beställer från en websida som skriver ”recept inget krav – no prescription required” så är det ett varningstecken, och väldigt osäkert vad du får hem. Den här typen av läkemedel toppar listorna över de mest förfalskade. Det finns många förfalskade och piratkopierade mediciner som är mycket svåra att skilja från de äkta. Både färg och form kan se perfekt ut, men undersökningar visar att de inte innehåller vad de lovar. Tvärtom kan de innehålla farliga substanser.